Hírek, események         A klub története         Klubtagok         Felvételi vizsga

Corodini, a névadó


1892. aug. 31-én született Budapesten, egyszerű szülők gyermekeként. Kellér Zsigmond vándorcirkuszánál akrobataként kezdte pályáját, majd bűvész lett. 1920-ban a Fővárosi Orfeumból indult el karrierje. 1922-ben már feleségével együtt dolgozik, minden apparátus nélkül, kizárólag rendkívüli kézügyességgel. Kártya, bankjegy tűnik és varázsolódik el boszorkányos kezeiben. És mindezt humorosan teszi. A közönség nemcsak megcsodálja az érthetetlennek látszó mutatványokat, de meg is kacagja nagyszerű humorát.

A háború előtt a művészpár többek között Bécsben a Schumann cirkuszban, Karlsbadban, Jugoszláviában és Csehországban lépett fel, bejárták Magyarország minden nagyobb városát, mindenhol sikert és elismerést aratva. Kínától Amerikáig mutatták meg művészetüket, csaknem az egész világot bejárták. 1941-től itthon dolgoztak. Corodinit 1946-ban a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójává nevezték ki.

1955. augusztus 21-én ragadta el a halál a világ egyik legnagyobb elismert magyar bűvészét. Halála előtt a Corodini nevet Bán Istvánnak adta át (lásd: utolsó kép).


           
Gálházi István, az alapító


1920. január 7-én született Budapesten. Művészneve Mr. Gálosz. Villamossági és gépészeti üzemmérnök. Sok oklevél tulajdonosa: 1944-ben elnyerte a Magyar Királyi Honvédség Ifjú Bűvészkirály címet, 1980-ban Prágában arany diplomát kapott, 1981-ben ugyancsak Prágában kategóriájában az első helyen végzett, 1982-ben Szocialista Kultúráért emlékérmet adományoztak neki. 1945-ben Passauban 12 ezer fő előtt aratott nap mint nap óriási sikert Fedák Sári színtársulatával.

Egészen fiatalon, már 12 éves korában kezdett megismerkedni a művészet ezen ágával. Pár évvel később felfedezte őt Corodini, a világ akkori legismertebb bűvésze, aki tanítványává fogadta, és ennek köszönhetően Gálházi István 1943. január 16-án sikeres artistavizsgát tett. Erről az Artisták Lapja is beszámol: "43 vizsgázó közül csak egyetlen egy bizonyította be, hogy valóban bűvész - Gálházi István, művésznevén Gálosz."

Szerződései sokáig külföldhöz kötötték, hosszabb időt töltött a Busch és a Crone cirkuszokban. Sikert sikerre halmozott, köztük a legnagyobbakat a berlini Wintergarten és a francia Nizza őrzi. 1974-ben megalapította a "Corodini" Országos Bűvész Egyesületet a nagymester, Corodini, emlékére. 1983-ban megrendezte az első magyar bűvészversenyt, majd 1984-ben nemzetközi bűvészfesztivált.


           
  Hírek, események

  A klub története

  Klubtagok

  Felvételi vizsga
Copyright © 2011-2012  Corodini Országos Bűvész Egyesület        info@corodini.hu        1065 Budapest, Hajós u. 13-15.